Pana unde poate merge publicitatea?

Monumentul Pompierilor din Dealul Spirii a fost acoperit de o geanta imensa marca Louis Vuitton Amplasarea acesteia pe o statuie cu o vechime de peste 100 de ani a fost aprobata de Ministerul Culturii si Cultelor Monumentul Pompierilor ... Ministerul Culturii si Cultelor a instalat o geanta gigant marca Louis Vuitton peste Monumentul Pompierilor din Dealul Spirii, aflat in fata Hotelului Marriott. Geamantanul acopera statuia de zece zile. Amplasarea gentii pe monument a fost aprobata de Stefan Damian, director al Directiei pentru Culte si Patrimoniu Cultural National. Conform lui Damian, acest lucru s-a facut cu ocazia inaugurarii primului magazin de lux Louis Vuitton in Romania, eveniment de importanta nationala, in opinia sa. Intrebat de ce a dat aceasta aprobare, directorul s-a enervat brusc, a tipat la reporterul ZIUA, dupa care a inchis telefonul si nu a mai raspuns. Conform avizului MCC pe care il detinem, compania de accesorii de lux trebuia sa obtina mai multe alte aprobari. In ciuda insistentelor noastre, reprezentantii Directiei Urbanism si Amenajarea Teritoriului din cadrul Primariei Sectorului 5 nu au fost de gasit pentru a ne preciza daca si-au dat aceste avize. Nici seful Administratiei Monumentelor si Patrimoniului Turistic din Primaria Capitalei nu a vrut sa ofere explicatii pe aceasta tema. Si demersurile intreprinse de conducerea Brigazii de Pompieri "Dealu Spirii" de a stopa la timp acoperirea monumentului pompierilor cu un cufar au fost in zadar. Colonelul Tudorica Dumitru, prim-adjunct al Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta "Dealu Spirii", ne-a declarat ca a incercat sa opreasca activitatea firmei care s-a ocupat de instalarea gentii peste statuia pompierilor, dar fara succes. Nici interventia prefectului Capitalei, Catalin Deaconescu, nu s-a soldat cu vreun rezultat, acesta declarandu-ne ca "aparitia geamantanului ma ingrozeste si ma dezgusta". ...acoperit de geanta De asemenea, fapta Ministerului Culturii a fost reclamata oficial de Ziua Eroilor de catre Oficiul National Pentru Cultul Eroilor (ONCE), fara ca acesta sa primeasca vreodata o explicatie. ONCE, prin Cristian Scarlat si Ilie Schipor, sustin ca interventia brutala si profanatoare asupra monumentului constituie o incalcare a prevederilor Legii nr 379/2003 privind regimul mormintelor si operelor comemorative de razboi. Interesant este ca pe 5 iunie, de Inaltare, care este si Ziua Eroilor, la picioarele monumentului ridicat in memoria pompierilor nu a fost depusa nici o coroana de flori. Monumentul Pompierilor din Dealul Spirii are 107 ani si reprezinta lupta eroilor pompieri care au murit pentru apararea Capitalei in urma cu 160 de ani.
sursa: Doru DRAGOMIR, Victor RONCEA, Ziarul Ziua

Ce e drept, Louis Vuitton si-a atins tinta. Geanta-reclama este intr-un loc public, a avut impact si se vorbeste peste tot de aceasta firma. Nu m-as mira ca tocmai ei sa fi sesizat acoperirea statuii, tocmai pentru a-si face publicitate. Nu?

4 comentarii:

Carina spunea...

Probabil urmareau o campanie guerrilla, dar nu inteleg de ce trebuiau sa acopere o statuie. Sau poate tocmai asta era ideea ca sa se vorbeasca... anyway
Concluzia mea e alta: directorul Directiei pentru Culte si Patrimoniu Cultural National a procedat gresit. Bad PR :))

adela mohanu spunea...

Dacă ar pune cineva o geantă peste statuia din faţa Cercului Militar, nu m-aş supăra :)))

Louis Vuitton şi-a atins ţinta. O fi imoral, dar ce-i pasă de moralitate unei mărci care vinde o geantă cu o sumă la care o familie din Africa ar putea supravieţui un an întreg... Dar ce spun eu, Africa? Avem destule exemple şi printre noi.

tudor spunea...

eu sunt curios daca se va face ceva in cazul asta... ma refer la directorul care a dat aprobarea pentru geanta nu prea poate fi condamnata (si-a facut publicitate si, asa cum zice adela, e imorala din start prin pret).
tin sa cred ca se va trece cu vederea.

Calin Blaga spunea...

trist... inca un exemplu despre cum se promoveaza non-valoarea....Am scris si eu azi despre asta la O viata fara violenta