Ziua Mediului, 5 iunie

Ziua Mediului e celebrată astăzi în toată lumea prin acţiuni constructive. Unii plantează copaci, alţii ecologizează zonele murdare sau participă la campionate verzi de tenis.

Românii au ales un mod inedit de marcare a evenimentului. La iniţiativa Ministerului Mediului, 20 de oraşe din întreaga ţară vor stinge lumina începând de la ora 21.30.

Astfel, în multe dintre localităţi, autorităţile au anunţat că vor opri iluminatul public peste tot. Astfel, românii vor sta pe întuneric în Cluj Napoca, Satu Mare, Vaslui, Botoşani, Suceava şi Isaccea.

În Capitală, Timişoara şi Galaţi curentul electric va fi oprit în parcurile mari. Reprezentanţii Ministerului Mediului susţin că ei au făcut recomandarea ca lumina să fie stinsă maximum cinci minute, dar unele autorităţi au spus că vor opri curentul o jumătate de oră.

Ecologiştii spun că, deşi măsura e simbolică, ea mai degrabă aminteşte de vremurile comuniste, când România stătea în beznă ore în şir.

Copiii sunt invitaţi astăzi în parcurile din marile oraşe pentru a-şi arăta respectul pentru natură

În toată lumea, ecologiştii organizează acţiuni simbolice prin care vor să atragă atenţia asupra distrugerii naturii

În timp ce restul europenilor sărbătoresc mediul prin acţiuni concrete, autorităţile de la Bucureşti le amintesc românilor de jumătatea de secol petrecută în beznă.

Mediul este sărbătorit, în fiecare an, la nivel mondial în data de 5 iunie. Ziua a fost stabilită în anul 1972, când Adunarea Generală a Naţiunilor Unite a celebrat Conferinţa „Ecologia Umană” de la Stockholm.

Importanţa acestei zile este dată, de asemenea, de faptul că, în aceeaşi zi, Adunarea Generală a stabilit crearea Programului Naţiunilor Unite pentru Mediu (UNEP). Aşadar, de mai bine de 35 de ani, ziua de 5 iunie a devenit unul din instrumentele prin care ONU atrage atenţia asupra problemelor de mediu care ar trebui să preocupe atât factorii de decizie, cât şi opinia publică.

În anii trecuţi, Ziua Mediului a fost sărbătorită prin parade ale bicicliştilor, raliuri de stradă, concursuri şcolare, acţiuni de plantare a copacilor, campanii de reciclare ori de colectare a deşeurilor.
sursa textului: www.ecomagazin.ro

2 comentarii:

tudor CeMerita.ro spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
tudor CeMerita.ro spunea...

pai reprezentantii mediului de unde sa aiba idei? au aflat si ei cu ceva vreme in urma de 'earth hour'. si s-au gandit sa stinga si ei luminile acum.
chiar, poate sa-mi spuna cineva cu ce exact se ocupa ministerul mediului in romania? stie cineva cum se folosesc banii primiti din taxa de mediu/auto?
(ptr. ziaristii de pe aici - ma interesa mai mult sa citesc asta de ziua mediului decat ce se face intr-o singura zi pe an)