Sex in pat cu parintii

Acum cateva zile, in 12 iunie, Alianta Nationala a Organizatiilor Studentesti din Romania (ANOSR) a lansat campania nationala de constientizare a lipsei locuintelor pentru tineri. Aceasta se desfasoara simultan in 14 centre universitare, pe durata a 6 luni, fiind adresata institutiilor nationale abilitate (Ministerul Dezvoltarii, Lucrarilor Publice si Locuintelor, Agentia Nationala pentru Locuinte etc), autoritatilor locale si intregii societati civile.
Afisul campaniei reprezinta doi tineri facand sex in patul in care parintii dorm, alaturi de textul "La ce altceva sa ne asteptam daca nu se construiesc mai multe locuinte pentru tineri?". El a fost deja impartit prin camine studentesti, invitandu-i pe studenti sa le lipeasca in camerele lor sau pe usile din camin, in semn de sustinere a campaniei. Se spera ca duritatea si originalitatea mesajului sa genereze un impact real asupra celor vizati.
Ce-i drept, si mie tot "duritatea" mesajului mi-a atras atentia asupra acestei campanii. Asteptam si cateva reactii ale celor de la ANOSR cu privire la impactul afiselor asupra publicului tinta.

Afisul poate fi folosit de catre oricine pentru a sustine campania.
(multumim pentru ajutor Denisei Nica, vice-presedinte PR, ANOSR)


Scopul campaniei este cresterea nivelului de constientizare asupra problemei reale pe care o implica lipsa locuintelor pentru tinerii. ANOSR spera ca, prin intermediul vizualului socant, sa trezeasca interesul autoritatilor privind problema lipsei locuintelor pentru tineri. Din punct de vedere demografic, ponderea tinerilor in populatia Romaniei este intr-o scadere continua iar daca In 1998, 139.000 de copii au avut parinti cu varsta cuprinsa Intre 20 si 29 de ani, in 2005 acest numar a scazut la 96.000. In acelasi an, peste 75.000 de tinere au ales avortul, nedorind sa pastreze sarcina. Situatia denota o constanta amanare a momentului In care cuplurile tinere decid ca isi pot intemeia o familie.
Cauza amanarii deciziei de a intemeia o familie nu este masificarea invatamantului superior si, implicit, accentul tot mai mare pe care il pun tinerii pe o cariera si pe o educatie completa. Cauzele reale tin in primul rand de salariile mici de „debutant”, de nesiguranta locurilor de munca (care transforma creditele ipotecare, de exemplu, intr-un pariu cu viata) si, mai ales, costurile uriase ale unei noi locuinte.
In conditiile in care piata imobiliara cunoaste un boom in Romania, tinerii nu au puterea financiara de a-si achizitiona singuri locuinte, constructia acestora efectuandu-se preponderent din fonduri private. Din totalul de 10901 locuinte construite in primul trimestru al anului 2008 in intreaga tara, doar 580 au fost din fonduri publice, reprezentand in total doar 5,3% din totalul locuintelor construite. in plus, sistemul bazat pe credite ipotecare lansat de ANL este accesibil doar tinerilor care au un minim de siguranta cu privire la ziua de maine.

10 comentarii:

Anonim spunea...

zilele trecuta in 12 iulie?

tudor CeMerita.ro spunea...

te-ai cam bagat in seama mariusica... scrie "acum cateva zile, in 12 iulie" :)

Anonim spunea...

Ihim..dar tot e 12 iuLie...campania fiind lansata pe 12 iuNie... Campanie foarte buna...kicks ass, cum se zice. Sa speram ca are impact. Iar pentru creditele ANL ai nevoie de un pic mai mult de un minim de siguranta al zilei de maine.

tudor CeMerita.ro spunea...

acum am sesizat ce vroia sa spuna mariusanca :D am modificat.
in legatura cu afisul... eu nu prea vad legatura inre "in 2050 vom mai fi doar 16.000.000" si "sex in pat cu parintii". da... mergea asa:
1. in 2050 vom mai fi doar 16 mil. la ce altceva sa ne asteptam daca nu se construiesc mai multe locuinte pentru tineri.
sau
2. sex in pat cu parintii. la ce altceva sa ne asteptam daca nu se construiesc mai multe locuinte pentru tineri.
dar impreuna...
in fine, campania cred ca e prima care poate atrage atentia cu adevarat si ii felicit pe cei de la anosr mai ales ca (din cate stiu) nu sunt specialisti in promovare

Carti fara pret spunea...

Abia asteptam sa pui afisul asta in discutie! Am vazut lansarea capaniei si idea afisului mi s-a parut senzationala desi am inteles ca e bazata pe o campanie facuta deja in alte tari europene.

Oricum mesajele text si cele de imagine converg spre ideea dorita. Plus ca impactul e teribil. Acuma chestia e cui se adreseaza afisul? Daca se adreseaza DOAR tinerilor care nu au locuinte si se doreste o forma de protest a acestora, cred (sper) ca va avea efect. Dar care sa fie efectul? Ca tinerii nu isi dau locuinte, iar alesii (guvern, autoritati locale) nu cred ca se vor sinchisi in urma afiselor. Cred ca afisele trebuie sa fie un prim pas pentru tineri sa spuna "M-am saturat sa astept la infinit o locuinta! M-am saturat de promisiuni electorale! M-am saturat sa nu am propria mea casa! VREAU O CASA AZI!!!! Si sa iasa toti in strada si sa ceara case. Dar sa iasa cu miile in toata tara.

Stii care e ironia? Ca tinerii au facut revolutia si au adus democratia in Romania si ei au avut cel mai mult de pierdut din asta in plan material. Ca in plan spiritual au castigat dar ce au castigat e doar a lor. Multi insa s-au saturat sa astepte sa fie bagati in seama de guverne si autoritati si AU PLECAT....

Sincer, sustin campania, de unde luam afise sa punem si la noi unde stam in chirie? Sa dam la toti tinerii care nu stau la camine si stau in gazda, chirie sau cu parintii!!!!!

tudor CeMerita.ro spunea...

- da, campania a mai avut loc in franta (de acolo vine si ideea), italia si belgia.
- in textul primit de la anosr (comunicatul de presa) scrie:
Scopul campaniei este creşterea nivelului de conştientizare asupra problemei reale pe care o implica lipsa locuinţelor pentru tinerii. În acest sens vor fi derulate o serie de acţiuni cu anvergura naţională şi locală, după cum urmează:
1. impartirea de afise si fluturasi
2. lansarea blogului campaniei www.anosr.ro/locuintepentrutineri, unde se pot posta comentarii
3. ANOSR va transmite, începând cu luna iulie, scrisori oficiale autorităţilor competente pentru a le aduce la cunoştinţă problema lipsei de locuinţe pentru tineri şi pentru a le cere să găsească soluţii. Scrisorile vor fi însoţite de afişul campaniei.
- am intrebat in legatura cu dreptul de folosire a (graficii) afisului. sper ca vom primi raspuns cat mai repede.

Anonim spunea...

Imi pare bine sa vad interesul crescut pentru campania lansata de ANOSR!

Va invit sa intrati si pe blogul campaniei si sa va exprimati parerea la adresa: http://www.anosr.ro/locuintepentrutineri/

Intre timp - oricine este interesat sa preia afisul nostru si sa il imprime/distribuie sau transmita mai departe este liber sa o faca. Noi suntem bucurosi sa vedem ca din ce in ce mai multe voci tinere au ceva de spus si sustin campania care incearca sa le rezolve problema.

Asadar puteti prelua afisul fara probleme si il rog si pe administratorul site-ului sa posteze acest anunt vizibil in post-ul cu afisul!

Haideti sa aratam ca avem ceva de spus!

Anonim spunea...

off topic: N-ai mai postat la categoria tigari? Nu mai sarbatoresti lasatul de fumat?

tudor CeMerita.ro spunea...

tot off topic: sincer, nu am stiut cum sa calculez... 4 saptamani sau 1 luna si 1 saptamana (ca perioadele erau diferite) asa ca am decis sa sarbatoresc din luna in luna...
p.s. nu m-am reapucat daca asta era grija :)

Anonim spunea...

eu am avut marele noroc sa fiu printre primii care au reusit sa-si cumpere un apartament prin anl. daca la momentul semnarii contractului ma gandeam cu groaza ca 20 de ani voi fi dator vandut, maine o sa-mi frec mainile bucuros dupa ce semnez contractul de vanzare.