Nou-nascuti la gunoi

Baby on board pe pubelele de gunoi



E la ordinea zilei ca fetele din ziua de azi sa-si arunce copiii la gunoi, sa-i abandoneze prin parcuri si, mai nou, sa-i ingroape sau sa-i arunce in santuri. Da, e vorba de copile devenite prea devreme mame, nou-nascuti si pruncucidere. Fetitele isi incep viata sexuala la 12-14 ani (sau mai devreme) iar faptul ca in scoli nu se predau lectii de educatie sexuala si parintii lasa totul la voia intamplarii duce la numarul crescut al sarcinilor nedorite, avorturilor si pruncuciderilor. Nu vreau sa ma gandesc cine este de fapt de vina pentru greselile copilelor si ce fel de suflet au ele daca sunt in stare sa-si ia propriul copil si sa-i curme viata. Abstinenta (la varsta lor), contraceptia, pastila de a doua zi, avortul, adoptile si multe alte metode sunt acum la dispozitia oricui. Tocmai de asta nu-mi pot imagina cum poate un om sa poarte in pantece noua luni de zile o fiinta umana dupa care s-o arunce ca si cum nu s-ar fi intamplat nimic. Nici ce ar trebui sa pateasca aceste fete, parintii sau cei responsabili pentru pruncucidere nu vreau sa ma gandesc. Vreau doar sa ma intreb cum e posibil sa fie legal in Romania sa-ti arunci la gunoi copilul. Da, daca medicul legist spune ca pruncul a fost mort in momentul nasterii, daca acesta nu respira cand a venit pe lume, mama (sau oricine altcineva) il poate arunca la gunoi fara sa raspunda de aceste fapte. Ca in acest caz - vezi aici.

8 comentarii:

Carti fara pret spunea...

nu e chiar asa simplu. sunt multe elemente emotionale, psihologice si sociale care genereaza aceste fapte. Iar in ce priveste faptul ca un copil nascut mort e legal sa il arunci la gunoi, e fals! Daca e nascut mort nu e pruncucidere, dar alta lege interzice ingroparea, depozitarea etc a persoanelor moarte decat in locuri special amenajate - cimitire. Pe baza acelei legi poate fi o persoana amendata. Altfel toti si-ar ingropa mortii in curte si nu la cimitir!

tudor CeMerita.ro spunea...

Calin, ai citit articolul din link? Spune asa: "In urma cercetarilor si a concluziilor medico-legale, s-a stabilit faptul ca produsul de conceptie nu a fost nascut viu si, pe cale de consecinta, dosarul a fost inaintat Parchetului de pe langa Tribunalul Sibiu cu propunere de neincepere a urmaririi penale, solutie ce a fost confirmata", a declarat Luciana Baltes, purtator de cuvant al IPJ Sibiu

adela mohanu spunea...

Te întrebi ce ar trebui să păţească fetele care fac asta. Dar ce ar trebui să păţească băieţii care le lasă gravide şi apoi dispar ca şi cum n-ar fi existat? Nu-i acelaşi lucru? Nu e şi zămislirea lor? Desigur, poate ei nu comit actul în sine, dar provoacă circumstanţele care duc la asta. Cred că lucrurile trebuie judecate, cu cauză şi efect, mai adânc.

tudor CeMerita.ro spunea...

da, si ei sunt vinovati. dar eu ma refeream strict la situatiile in care fetele nu spun nimic de sarcina ptr ca nu cred ca sunt situatii (sau sper ca nu sunt) in care parintii sau altii stiu de sarcina dupa care fata isi omoara pruncul.

adela mohanu spunea...

Mie mi se pare că orice părinte care trăieşte în casă cu propriul copil şi nu se prinde că i se întâmplă un lucru major cum e o sarcină, e un părinte denaturat. Păi sunt semne vizibile şi din avion, încă din primele luni.

tudor CeMerita.ro spunea...

nu doar semne vizibile, fizice. orice parinte care nu-si intreaba din cand in cand copilul ce mai face si, din raspunsul acestuia, nu-si da seama ca nu prea bine...

Anonim spunea...

acuma, nici chiar la ordinea zilei nu e , Doamne iarta-ma. Dar se intampla si e rau destul.

Anonim spunea...

tine mult de educatie si de comunicare. De obicei cazurile de genu se intampla in mediul rurar. Ma indoiesc ca acolo fetele sunt constiente de toate metodele de contraceptie. Si daca ar fi, baietii ar cam refuza, s-au nu si-ar permite un prezervativ. Mai simplu, sunt ei inconstienti si nu le pasa. Fetele nu sunt nici ele asa de afectate. Asta in mediul rural, ca la oras deja e alta treaba. Mi se pare exagerat de stupid ca un parinte sa nu observe schimbarile la copilul sau. Asta inseama nepasare, indiferenta si lipsa de comunicare. Si nu pricep... daca l-o pastrat pana la nastere, e chiar atat de greu sa-l lase la un centru? Daca nu l-a vrut de la bun inceput, putea apela la un avort.
Si incep sa cred ca bancul ala cu tiganii e cat se poate de adevarat "fa, o cazut cochilu`n noroi. il spalam sau facem altu`?"